2013. január 29., kedd

Apró trükkök... 1. Automata képjavítás

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő. Mivel ez a bejegyzés, az automata képjavítással foglalkozik, először is elárulom, hogy néha nagyon sikeres megoldás, néha viszont más trükkhöz kell folyamodni. Semmi baj! Ha nem tetszik az eredmény, vissza tudod csinálni. A jobb oldali menüsorban, rákattintasz a "vissza" gombra, és újrapróbálkozhatsz. A javított képet minden esetben mentsd el! Ha a "mentés másként" funkciót választod, akkor megőrizheted a régit is, de akkor változtass a kép eredeti nevén Pl: "virág" helyett "virág.1"
Akkor lássuk, szépen sorban:


Egyszerű automata képjavítás. Bal oldalon az eredeti, jobb oldalon a javított kép.


Ezen a képen, már több trükköt bevetettem. 
Jól látható a különbség.

Itt is több lépcsős javítás látható. 
Fent az eredeti, középen az automata
javítás, alul a kép tetejét világosítottam. 
Készültem! Délben direkt csináltam néhány fotót a teraszunkon. Nem volt egy iszonyatos hőség, de a világítás elég volt annak illusztrálására, amit be szeretnék mutatni.

Ezen a képen is szemmel látható a különbség.



A túlvilágított kép is helyrehozható.

Nem véletlenül fényképeztem a teraszon. Az előtető zöld műanyag. Az átsütő napfény, zöldre színezi a képeinket is.
Ezt lehet kijavítani, az automata képjavítással. Alkalmas
erre a feladatra a "fehéregyensúly" funkció is, de erről
később írok.
Így állíthatod be a javítás mértékét. Ha a gombra kattintasz, az alapértelmezett közepes beállítást kapod. Ha a nyilat választod, akkor választhatsz a javítás erősségén.


Ha végeztél a képed feldolgozásával, mentsd el! Erre van kétféle lehetőség. Elmentheted ugyanabba, vagy új fájlba. Ha a "mentés másként"-ot választod, akkor megőrizheted az eredeti képet is. A "körte" helyett, mentsd "körte.1" néven!



Feltétlen mentsd el a fotót, a feldolgozás után!

A csúszkával be tudod állítani a tömörítés mértékét.
Tapasztalataim szerint, elég  az alacsonyabb százalék is.
A mai fényképezőgépek elég jó felbontásúak. Ha telefonnal
készítetted a képet, akkor választhatod a magasabb fokozatot!
Ennyit az automata képjavításról. Nem állok meg itt! Minden, általam gyakran használt funkciót ismertetni fogok. Jó fozást, szép képeket!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése