2013. január 30., szerda

Apró trükkök... 6. Szűrők, és igazi trükkök.

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő.
Ez az előszónak is nevezhető bevezető, a trükkökről szóló, minden bejegyzés elején, meg volt található. Azért, hogy ha valaki, külön olvassa, tudja mitől is van szó. Most viszont olyan dolog fog következni, ami valóban trükk. A régi, hagyományos fényképezőgépeknél, videókameráknál, is alkalmaztunk trükköket. Azt viszont a felvételnél kellett tenni. Nem lehetett úgy, mint ahogyan ennek, a szerintem kitűnő képszerkesztő programnak a fejlesztőgárdája, nagyon helyesen kitalálta, és rendelkezésünkre bocsájtotta. ebben a progiban, minden trükk meg van, ami szemnek ingere. A szájé, meg a kajakép, amit mi még varázslatosabbá tehetünk, a szűrők alkalmazásával. Merthogy, itten most csodákat fogtok látni. Nem fogok minden csodáról beszámolni, mert többet tudsz alkalmazni, mint ahányról szó van a Bibliában. Tudom, hogy az általam elkövetett csodákért nem fognak szentté, de még boldoggá sem avatni, de azért következzen néhány, a teljesség igénye nélkül. Szokás szerint, sok fotóval.

A szűrőket, a főoldalon találod meg. Szemmel láthatóan rengeteg lehetőség közül választhatsz. A következőkben, néhánnyal meg is ismerkedhetsz. El tudod velük varázsolni a képeidet!

A főoldalon található ikonok segítségével negatív, szépia, szürkeárnyalatos, és két alapszínre (fekete-fehér) bontott képet készíthetsz. A "szépia " kifejezés, a régi stílusú barnított képeket idézi vissza.

Nagyon tetszetős trükk, a "lencsecsillogás". Hangulatosabbá tudod tenni azokat a képeket, ahol van egy pontszerű, szemből érkező fény. Több beállítás közül választhatsz!

Megszámlálhatatlan megoldás létezik fotóid feldolgozására. Ezek közül néhány példát látsz. Próbáld ki ugyanazt a fényképet más-más trükkökkel tuningolni.


A trükkök tárháza végtelen. Kísérletezz!!!

Rendkívül látványos megoldások.

Festészeti eszközök közül is választhatsz. Próbálkozz bátran!

Azzal is manipulálhatod képedet, hogy egy részét átszínezed. Tájképfotózásnál, hangulatos képet készíthetsz ezzel a trükkel. Használhatod ételfotóidhoz is. Csak gyakorlat kell hozzá.

Az általam legtöbbet alkalmazott szűrő, a "terület fókuszon kívül" opció. Nem a trükközés miatt, hanem mert ezzel a funkcióval is ki tudod egyenlíteni a képed sötétebb, és világosabb részeit.

A "terület fókuszon kívül" kiemelhet egy részletet képedről. Ezt megteheti élesítéssel, színárnyalattal, de festészeti eszközökkel is.

Újabb példák a funkció használatára.

Az alsó képen látható a javítás. A közepétől felfelé fényesítettem.


Még egy területre fókuszált kép, ezúttal egy ételfotó. Gyönyörűen kiemeli a lényeget.






Rendkívül látványos trükk, a tükröződés is. Akár "vízparti" hatást varázsolhatsz, bármelyik képednek.

A trükkök, szűrők tárháza végtelen. Alkalmazhatod egyenként, de kombinálva is. A lényeg, hogy minél szebbek legyenek képeid. A legfontosabb, hogy ne vidd túlzásba! Néha, a kevesebb a több.
Remélem megszerzett gyakorlatommal, nektek is tudtam segíteni! Jövök még! Szó lesz még a képek megvilágításáról, és egyéb hasznos apróságokról is. De a következő részben először a kötegelt szerkesztésről írok.





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése