2013. január 29., kedd

Apró trükkök... 5. Fényerő, háttérfény, fehéregyensúly.

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő.
Hiába próbálsz tökéletes képet csinálni, előfordul, hogy nem vagy megelégedve vele. A mai fényképezőgépek, praktikus, automata funkciókkal rendelkeznek, de van, amikor mégsem az igazi. Néha túl van világítva, van amikor alulexponált. (így hívjuk hivatalosan) Régen, mikor filmre dolgoztunk, akkor is voltak megoldások a probléma helyrehozatalára. A digitális technika, viszont rendkívül megkönnyíti dolgunkat. Ez a program is sokat segíthet. Akár túl, akár alul világított fotónkat, élvezhetővé tudjuk tenni. Az alul világítottakkal könnyebb dolgunk van. Könnyebb fényt hozzáadni, mint elvenni. Az automata képjavítás funkció ismertetésénél már írtam, hogy van amikor, nem elég ez az opció. Ilyenkor, személyre kell szabnunk képünket. Lássunk néhány példát:


Ugyanaz a kép, a PhotoScape programmal javítva. 
Bal oldalon az eredeti, jobb oldalon a javított kép.

Az előző példa fordítottja. Bal oldalt a kicsit túlvilágított kép, 
jobb oldalon a javított. Csak a fényerő változott.

A javítani kívánt kép, rákattintva megjelenik a szerkesztőben.

A fényerő gombra kattintva, finoman hangolhatod a képet. Fényesíteni, sötétíteni, mélyíteni tudod. Más lehetőségek is vannak. Próbáld ki mindet. Van lehetőséged, az általad gyakran használt beállítások elmentésére, későbbi alkalmazására.
A háttérfény alkalmazásával ki tudod egyenlíteni a képeden, a fő, és háttértéma fényeit. Ez a funkció, csak a digitális technika alkalmazása óta ismert. Főleg sötét hátterű képeken lehet alkalmazni, de sokoldalú felhasználási lehetősége is van. Nagyon sokszor használom akkor, ha ételt fotózok, és a tányéron lévő étel egyik része sötét, a másik világos. A tésztaköretet, pl. hozzáigazítja a másik komponenshez. Több opció közül lehet választani. Az alapértelmezett a +- 50%, de próbáld ki a többi lehetőséget is. Válaszd azt, amivel a képed a legszebb lesz!


Példa a háttérfény alkalmazására. Bal oldalon az eredeti, 
jobb oldalon pedig a javított kép.

A háttérfény funkciót a főoldalon találod meg. A gombra kattintva, választhatsz a megfelelő opciók közül. Alaphelyzet a +/-50 %, de próbáld ki a többi beállítást is, és azt válaszd, ami neked legjobban megfelel!
Van egy nagyon lényeges funkciója a programnak, amiről még nem szóltam. A "fehéregyensúly". Gyakorlott videósként, fotósként tudom, hogy a színek nem mindig olyanok, mint ahogy mi látjuk őket. Ez a probléma, csak a digitális technika megjelenése óta okoz gondot. A papírképeken, az analóg fényképezéssel, ez nem volt ismert. Az első kamerák megjelenésével, lehet, hogy láttátok: az objektív védőkupakja átlátszó fehér volt. Ennek nagyon fontos szerepet szántak. Ezzel lehetett beállítani a fehér fény színhőmérsékletét, amihez képest az összes többi szín is megfelelően jelent meg videónkon, képünkön. Ezt többnyire elvégezte az automata is, de volt amikor saját magunknak kellett beállítanunk. Ennek a programnak hála, ezt el tudjuk végezni utólag is. Biztos találkoztatok már olyan képpel, hogy túl piros, túl kék, vagy túl zöld volt. Ez olyankor fordulhat elő, ha színes átlátszó tető alatt fotóztunk, de akár egy színes tárgyról visszaverődő fény is okozhat ilyen gondot. A természetes fény, és a vaku fényének keveredése is okozhat ilyen gondot. Erre való megoldás, a "fehéregyensúly" funkció, amit a "fényerő-szín" gomb melletti nyílra kattintva, a felgördülő menüben találsz meg.
 

Ezt a képet kifejezetten, a téma illusztrálására készítettem. Teraszunkat zöld, áttetsző hullámlemez borítja, ami az alatta készített fényképeken, jelentős színelváltozást okoz. A felgördülő menüben, a fehéregyensúlyt kiválasztva, találnod kell képeden egy fehér pontot. Olyat, ami eredetileg fehér volt!!! Ha a kis kereszttel arra kattintasz, akkor beállítja automatikusan az összes többi szín helyességét is. Van rá lehetőséged, hogy újra próbálkozz! Addig tedd, amíg a legjobb képet nem kapod!


Ha a fehéret beállítottad, a többi szín is a "helyére kerül".
 Ezek után, van még alkalmad a további javításra is. A képen, még egy kis fényerőt kell növelni, és tökéletes lesz.

A két kép közt szemmel látható a különbség. Jobb oldalon
 a helyes színű körtebefőtt. Ezzel is szebbé teheted fotóidat.
Nagyon fontos dolgokról írtam ebben a fejezetben. Biztos vagyok benne, hogy hasznotokra válik. Egy dolgot kell tennetek! Nagyon sokat gyakorolni! És akkor minden rendben lesz. Tegyétek mindezt azért, hogy szebb képekkel lepjétek meg ismerőseiteket, barátaitokat, családotokat!
A következő részben, egy igazán látványos funkcióval ismertetlek meg benneteket. A szűrők használatával.  

  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése