2013. január 30., szerda

Apró trükkök... 7. Kötegelt szerkesztés.

Ezzel a bejegyzéssel, le is zárom a PhotoScape nevű képszerkesztő program bemutatását. A rengeteg visszajelzésnek köszönhetően, azonban nem állok meg itt. Köszönöm, hogy sokan megnéztétek bejegyzéseimet. Ezért, még néhány, a fényképezéssel kapcsolatos ismeretemet, tapasztalatomat meg fogom osztani. És továbbra is, minden nap fényképezek. A mai világban, ez nem jár különösebb költséggel. Régen a filmet meg kellett venni, elő kellett hívni, papírképeket csináltatni róla. Ha rosszul dolgoztál, nagyon sok pénzed is bánhatta. Ma viszont, a digitális technikával, a selejteket pillanatok alatt ki tudod válogatni, és a szemétbe dobni. Örülök, hogy ebben a korban élek. Csak sejtéseim vannak a jövőről, de nem bocsátkozok merész jóslatokba. Annyi biztos, hogy a technika fejlődése nem állt meg. Unokáink számára, a most használt technika is rövid idő alatt, nevetségesen elavult lesz. 


A kötegelt szerkesztő használatával, albumokba tudod rendezni képeidet. Akár új, akár az eredeti néven.

Ahhoz viszont, hogy az elkészített képeinket megőrizzük nekik, fel kell dolgozni, katalogizálni, albumokba rendezni. ez a program ebben is segítségünkre van. Van lehetőség a "kötegelt szerkesztő" használatára is. Ezzel a funkcióval, könnyen albumba rendezheted a fotókat. Nem ördöngös a használata, de lehet, hogy ebben is segíthetek.


Kattints, a "kötegelt szerkesztő" ikonra, és elkezdheted a munkát!

Ha használni akarod, kattints a "kötegelt szerkesztő" ikonra. Átléphetsz a szerkesztő, de más felhasználó ablakból is, a fenti menüsorban kiválasztva, a megfelelő lehetőséget. A bal oldalon, a szerkesztendő, kötegelni kívánt képeket tudod megjelentetni. A képeket egyenként, vagy csoportosan, át tudod húzni a felső ablakba. Amiket áthúztál, szerkesztésre készen állnak.


Válaszd ki a szerkeszteni kívánt képeket, és akár egyenként, akár csoportosan áthúzhatod a felső szerkesztősorba. A képeket csoportosan átméretezheted, szűrőket alkalmazhatsz rajtuk, feliratokat, logókat tehetsz rájuk. Ezeket egyenként is elvégezhetnéd, de átnevezésnél, sorba rakásnál, albumba rendezésnél. nagyon megkönnyíti a munkát.

A jobb oldalon ki tudjátok választani, az alkalmazni kívánt szűrőket. Egyszerre többet is választhatsz. Ne ess kétségbe, mert a mentés után megmaradnak, az eredeti képek is. A konvertált képek, az "output" mappában találhatók meg.


Csoportosan, is át tudod méretezni a képeket. Ezzel lényegesen könnyebb lesz fotóid közzététele, internetre való feltöltése. Sok esetben korlátozva van, a feltölthető kép mérete. Ezzel a kívánt szintre alakíthatod a képet. Általában, 300kilobájt a feltölthető képméret. Magadnak őrizd meg az eredetit is. a nagyobb méretű kép szebben nyomtatható, saját gépeden, jobban mutat!
 

Logókat, feliratokat, emblémákat is adhatsz képeidhez.

Munkád befejezéseként, el kell menteni a képeket. Választhatsz a mappák közül, de létrehozhatsz új mappát is a képeknek. Mentheted ugyanazon, vagy más néven is. Adhatsz dátumot is hozzájuk. Így egységesek lesznek, a kiválasztott fotók.

Elmentheted a képet, az eredeti formátumba, de választhatsz más képformát is. Leggyakrabban, a JPG formát használjuk. Van olyan, mikor az eredeti forma megtartása a tanácsos. Ha átlátszó hátterű logót mentesz JPG-be, az áttetszőség megszűnik!

A konvertálás, rövid idő alatt megtörténik. Ez csak géped gyorsaságától függ. Na meg a szerkesztett fotók sokaságától.
Ezzel, a PhotoScape nevű, fotószerkesztő program bemutatását befejeztem. Bízom benne, hogy részletesen kitértem majdnem mindenre, amivel segítségetekre lehetek. Ha véletlenül valamit kifelejtettem, kérem írjátok meg. Eddig is szívesen tettem, hogy privát segítséget nyújtsak az érdeklődőknek. Szeretném, ha nagyobb kedvvel, és főleg, nagyobb sikerrel fényképeznétek ezen túl. Ha csak keveset segíthettem, akkor is megérte!
 
Apró trükkök... 6. Szűrők, és igazi trükkök.

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő.
Ez az előszónak is nevezhető bevezető, a trükkökről szóló, minden bejegyzés elején, meg volt található. Azért, hogy ha valaki, külön olvassa, tudja mitől is van szó. Most viszont olyan dolog fog következni, ami valóban trükk. A régi, hagyományos fényképezőgépeknél, videókameráknál, is alkalmaztunk trükköket. Azt viszont a felvételnél kellett tenni. Nem lehetett úgy, mint ahogyan ennek, a szerintem kitűnő képszerkesztő programnak a fejlesztőgárdája, nagyon helyesen kitalálta, és rendelkezésünkre bocsájtotta. ebben a progiban, minden trükk meg van, ami szemnek ingere. A szájé, meg a kajakép, amit mi még varázslatosabbá tehetünk, a szűrők alkalmazásával. Merthogy, itten most csodákat fogtok látni. Nem fogok minden csodáról beszámolni, mert többet tudsz alkalmazni, mint ahányról szó van a Bibliában. Tudom, hogy az általam elkövetett csodákért nem fognak szentté, de még boldoggá sem avatni, de azért következzen néhány, a teljesség igénye nélkül. Szokás szerint, sok fotóval.

A szűrőket, a főoldalon találod meg. Szemmel láthatóan rengeteg lehetőség közül választhatsz. A következőkben, néhánnyal meg is ismerkedhetsz. El tudod velük varázsolni a képeidet!

A főoldalon található ikonok segítségével negatív, szépia, szürkeárnyalatos, és két alapszínre (fekete-fehér) bontott képet készíthetsz. A "szépia " kifejezés, a régi stílusú barnított képeket idézi vissza.

Nagyon tetszetős trükk, a "lencsecsillogás". Hangulatosabbá tudod tenni azokat a képeket, ahol van egy pontszerű, szemből érkező fény. Több beállítás közül választhatsz!

Megszámlálhatatlan megoldás létezik fotóid feldolgozására. Ezek közül néhány példát látsz. Próbáld ki ugyanazt a fényképet más-más trükkökkel tuningolni.


A trükkök tárháza végtelen. Kísérletezz!!!

Rendkívül látványos megoldások.

Festészeti eszközök közül is választhatsz. Próbálkozz bátran!

Azzal is manipulálhatod képedet, hogy egy részét átszínezed. Tájképfotózásnál, hangulatos képet készíthetsz ezzel a trükkel. Használhatod ételfotóidhoz is. Csak gyakorlat kell hozzá.

Az általam legtöbbet alkalmazott szűrő, a "terület fókuszon kívül" opció. Nem a trükközés miatt, hanem mert ezzel a funkcióval is ki tudod egyenlíteni a képed sötétebb, és világosabb részeit.

A "terület fókuszon kívül" kiemelhet egy részletet képedről. Ezt megteheti élesítéssel, színárnyalattal, de festészeti eszközökkel is.

Újabb példák a funkció használatára.

Az alsó képen látható a javítás. A közepétől felfelé fényesítettem.


Még egy területre fókuszált kép, ezúttal egy ételfotó. Gyönyörűen kiemeli a lényeget.


Rendkívül látványos trükk, a tükröződés is. Akár "vízparti" hatást varázsolhatsz, bármelyik képednek.

A trükkök, szűrők tárháza végtelen. Alkalmazhatod egyenként, de kombinálva is. A lényeg, hogy minél szebbek legyenek képeid. A legfontosabb, hogy ne vidd túlzásba! Néha, a kevesebb a több.
Remélem megszerzett gyakorlatommal, nektek is tudtam segíteni! Jövök még! Szó lesz még a képek megvilágításáról, és egyéb hasznos apróságokról is. De a következő részben először a kötegelt szerkesztésről írok.

 

2013. január 29., kedd

Apró trükkök... 5. Fényerő, háttérfény, fehéregyensúly.

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő.
Hiába próbálsz tökéletes képet csinálni, előfordul, hogy nem vagy megelégedve vele. A mai fényképezőgépek, praktikus, automata funkciókkal rendelkeznek, de van, amikor mégsem az igazi. Néha túl van világítva, van amikor alulexponált. (így hívjuk hivatalosan) Régen, mikor filmre dolgoztunk, akkor is voltak megoldások a probléma helyrehozatalára. A digitális technika, viszont rendkívül megkönnyíti dolgunkat. Ez a program is sokat segíthet. Akár túl, akár alul világított fotónkat, élvezhetővé tudjuk tenni. Az alul világítottakkal könnyebb dolgunk van. Könnyebb fényt hozzáadni, mint elvenni. Az automata képjavítás funkció ismertetésénél már írtam, hogy van amikor, nem elég ez az opció. Ilyenkor, személyre kell szabnunk képünket. Lássunk néhány példát:


Ugyanaz a kép, a PhotoScape programmal javítva. 
Bal oldalon az eredeti, jobb oldalon a javított kép.

Az előző példa fordítottja. Bal oldalt a kicsit túlvilágított kép, 
jobb oldalon a javított. Csak a fényerő változott.

A javítani kívánt kép, rákattintva megjelenik a szerkesztőben.

A fényerő gombra kattintva, finoman hangolhatod a képet. Fényesíteni, sötétíteni, mélyíteni tudod. Más lehetőségek is vannak. Próbáld ki mindet. Van lehetőséged, az általad gyakran használt beállítások elmentésére, későbbi alkalmazására.
A háttérfény alkalmazásával ki tudod egyenlíteni a képeden, a fő, és háttértéma fényeit. Ez a funkció, csak a digitális technika alkalmazása óta ismert. Főleg sötét hátterű képeken lehet alkalmazni, de sokoldalú felhasználási lehetősége is van. Nagyon sokszor használom akkor, ha ételt fotózok, és a tányéron lévő étel egyik része sötét, a másik világos. A tésztaköretet, pl. hozzáigazítja a másik komponenshez. Több opció közül lehet választani. Az alapértelmezett a +- 50%, de próbáld ki a többi lehetőséget is. Válaszd azt, amivel a képed a legszebb lesz!


Példa a háttérfény alkalmazására. Bal oldalon az eredeti, 
jobb oldalon pedig a javított kép.

A háttérfény funkciót a főoldalon találod meg. A gombra kattintva, választhatsz a megfelelő opciók közül. Alaphelyzet a +/-50 %, de próbáld ki a többi beállítást is, és azt válaszd, ami neked legjobban megfelel!
Van egy nagyon lényeges funkciója a programnak, amiről még nem szóltam. A "fehéregyensúly". Gyakorlott videósként, fotósként tudom, hogy a színek nem mindig olyanok, mint ahogy mi látjuk őket. Ez a probléma, csak a digitális technika megjelenése óta okoz gondot. A papírképeken, az analóg fényképezéssel, ez nem volt ismert. Az első kamerák megjelenésével, lehet, hogy láttátok: az objektív védőkupakja átlátszó fehér volt. Ennek nagyon fontos szerepet szántak. Ezzel lehetett beállítani a fehér fény színhőmérsékletét, amihez képest az összes többi szín is megfelelően jelent meg videónkon, képünkön. Ezt többnyire elvégezte az automata is, de volt amikor saját magunknak kellett beállítanunk. Ennek a programnak hála, ezt el tudjuk végezni utólag is. Biztos találkoztatok már olyan képpel, hogy túl piros, túl kék, vagy túl zöld volt. Ez olyankor fordulhat elő, ha színes átlátszó tető alatt fotóztunk, de akár egy színes tárgyról visszaverődő fény is okozhat ilyen gondot. A természetes fény, és a vaku fényének keveredése is okozhat ilyen gondot. Erre való megoldás, a "fehéregyensúly" funkció, amit a "fényerő-szín" gomb melletti nyílra kattintva, a felgördülő menüben találsz meg.
 

Ezt a képet kifejezetten, a téma illusztrálására készítettem. Teraszunkat zöld, áttetsző hullámlemez borítja, ami az alatta készített fényképeken, jelentős színelváltozást okoz. A felgördülő menüben, a fehéregyensúlyt kiválasztva, találnod kell képeden egy fehér pontot. Olyat, ami eredetileg fehér volt!!! Ha a kis kereszttel arra kattintasz, akkor beállítja automatikusan az összes többi szín helyességét is. Van rá lehetőséged, hogy újra próbálkozz! Addig tedd, amíg a legjobb képet nem kapod!


Ha a fehéret beállítottad, a többi szín is a "helyére kerül".
 Ezek után, van még alkalmad a további javításra is. A képen, még egy kis fényerőt kell növelni, és tökéletes lesz.

A két kép közt szemmel látható a különbség. Jobb oldalon
 a helyes színű körtebefőtt. Ezzel is szebbé teheted fotóidat.
Nagyon fontos dolgokról írtam ebben a fejezetben. Biztos vagyok benne, hogy hasznotokra válik. Egy dolgot kell tennetek! Nagyon sokat gyakorolni! És akkor minden rendben lesz. Tegyétek mindezt azért, hogy szebb képekkel lepjétek meg ismerőseiteket, barátaitokat, családotokat!
A következő részben, egy igazán látványos funkcióval ismertetlek meg benneteket. A szűrők használatával.  

  
Apró trükkök... 4. Montázs készítés

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő.
Ebben a bejegyzésben a montázsról lesz szó.  A leglátványosabb funkciók közé tartozik. Több képet tudsz összekapcsolni, látványosan ábrázolhatod ételed elkészítésének módját, fázisképekkel. Másra is tudod használni, de itt elsősorban a kajafotók javításáról van szó. Mindenképp, a már javított képeidből készíts montázst! Van ugyan lehetőség, a funkcióban, a képek minimális változtatására, de nem annyi mint a szerkesztő részben. Úgy érzem, a montázs szemléltetésére, a legalkalmasabb, ha néhány képet máris felteszek.

A napon szárított paradicsommal töltött leveles tésztából készült papucsok készítési módja, fázisfotókkal. Akár recept nélkül is kitűnő magyarázat a munkafolyamatokra.

A csilis bab készítése, bemutatva fázisképekkel.

Szülinapi torta, fázisképekkel.

Ahhoz, hogy montázst készíts, a kezdőlapon a montázs funkcióba kell belépned. Rengeteg előre gyártott lehetőségből választhatsz. Figyelj! A montázsok méretét, és arányát is megváltoztathatod.


Montázst általában, az egymáshoz tartalmában kapcsolható képekből készítünk. Ez lehet utazás, események, de az ételfotózásra is kitűnően alkalmazható. A "méret" megjelenítésekor, az arányokat, és a mentendő kép méretét állíthatod be. Válaszd ki a számodra legjobban megfelelőt. Mielőtt hozzákezdenél, mérd fel, hány képet szeretnél egybekapcsolni, és tervezd meg a megjelenést.

Ha kiválasztottad, mely képekből szeretnél montázst csinálni, a jobb oldalon megjelenő, előre tervezett alapok közül választhatsz. Az arányok beállítása után, a bal oldalon lévő képeket, a bal egérgombbal, át tudod húzni a főképbe. A képeket megfelelő helyre teheted,  nagyíthatsz rajtuk. Ha változtatni kívánod őket, új képet húzol a helyükre. Változtathatod a montázsod háttérszínét is. A képeknek külön-külön kereteket adhatsz, és a szűrők használatával finomíthatod őket. Le is kerekítheted őket, és a perem méretén is változtathatsz. Mielőtt elmentenéd, próbálj ki több megoldást. Számtalan lehetőséged van. A kész képedet, ne felejtsd lementeni. Adj neki olyan nevet, amivel biztos megtalálod!


A montázzsal egy képen be tudod mutatni az egész menüt.

Az ételhordóban érkező kaját is ízlésesen lehet tálalni, és a montázs segítségével megjeleníteni.

Ne szégyelld, ha elsőre nem sikerül úgy, ahogy elgondoltad. "Ismétlés a tudás anyja". Próbálkozz sokat, és rövid idő alatt kellő gyakorlatot szerzel. 
Következő bejegyzésemben, a fényről lesz szó. A fényerő változtatásáról, a háttérfényről, és a fehéregyensúlyról.
Apró trükkök... 3. Keretek, feliratok, logók hozzáadása.

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő.
Az ígéret szép szó! Ahogy azt megígértem, folytatom a program bemutatását. ebben a részben kereteket, feliratokat, logókat adunk fotóinkhoz.


Kezdjük a keretekkel! 

Rákattintás után, számtalan keret jelenik meg a felgördülő menüben. Én ezt a funkciót, csak nagyon ritkán használom, de színesebbé tehetitek vele fotóitokat. Az internetről van lehetőség további keretek letöltésére is.

Előre gyártott keretekkel tudod változatossá tenni albumodat.

Egy példa a keret funkcióra.

Feliratokat is tudsz képeidhez adni. Az "objektum" funkcióba lépve, több felirat hozzáadási lehetőséged is van. És nem csak feliratot adhatsz hozzá. Apró rajzolási, szerkesztési feladatokat is elvégezhetsz.


A gépeden lévő összes betűtípussal készítheted a feliratokat. Megfelelő irányba forgathatod, kicsinyítheted, nagyíthatod.

Van lehetőséged, választani a számtalan szimbólum, logó közül, amiket szintén képedre tehetsz. Ezzel, amellett, hogy megjelenik a képen a saját neved, bizonyos fokig, másolásvédetté is teheted azt. Fordult már elő, hogy más "verte a csalánt" az én képemmel. Nem haragudtam érte, de ha rátettem volna a logómat, akkor könnyen beazonosítható lett volna a készítője.


Előre gyártott logók közül választhatsz.

Nem csak logót, hanem szimbólumokat is tehetsz képedre. Megkönnyíti az üdvözlő képek készítését. Előre gyártott szülinapi, karácsonyi, húsvéti, stb. szimbólumokat is találsz.

Saját magad által készített logóval is gazdagíthatod a készletet. Ez a program, azonban erre nem alkalmas. A logót, más rajzoló programmal kell elkészíteni, és bemásolni a program fájljai közé. Ez már komolyabb gyakorlatot igényel. PNG formátumba kell csinálni, átlátszó háttérrel.


Most, hogy újabb ismeretekkel gyarapodtatok, ezentúl feliratokkal, keretekkel, és logókkal is el tudjátok látni képeiteket. Nem hagyom abba! Folytatása következik! Legközelebb montázst készítünk.
 

Apró trükkök... 2. Forgatás, kép vágása, átméretezés.

Folytatom a fotósulit. Első bejegyzésemben általánosságban írtam az általam is használt PhotoScape nevű programról. Azóta többen kipróbáltátok, és örömmel látom, hogy eredménnyel használjátok. Látom ám, a fejlődést is! Emlékszem, mikor először töltöttétek fel képeiteket, és látom a mostaniakat. Ég, és föld! Külön örömmel tölt el, hogy sikerült jól elmagyaráznom. Úgy látszik, elég érthetően. Tulajdonképpen azért is vágtam bele, hogy (amellett, hogy én is tanulok vele) tudok segíteni másokon is.
Úgy döntöttem, hogy inkább képekkel illusztrálom mondandómat. Sok-sok képpel. Így könnyebb lesz. Most azokat a trükköket mutatom be, amelyeket leggyakrabban használok. Mivel rengeteg képet fogok feltenni, részekre bontom ezt is. Csak a könnyebb áttekinthetőség miatt. A blog jobb oldali menüjében, így könnyen kikeresheted, mire vagy kíváncsi, és a megoldás is kézenfekvő. Ez a bevezető szóról-szóra megegyezik az előző bejegyzés előszavával, de most a képek forgatásáról, vágásáról, átméretezéséről írok bővebben. Megint nagyon sok fotóval. Azt hiszem, így sokkal érthetőbb lesz.
Sokan jártatok már úgy, hogy képetek a bemásolás után "elfeküdt" Nincs semmi baj! Nem kell oldalra dűtött fejjel nézni, hanem rendkívül egyszerűen megfelelő irányba állíthatod. Ezt a PhotoScape főmenüjében teheted meg! Az alul lévő nyilakkal jobbra, balra forgathatod, tükrözheted fel, le, és dűtheted is a képeidet.


90 fokos forgatás jobbra. Mindkét irányban forgathatod.

A képet finoman dűtheted jobbra, balra.

A nyilakkal dűtheted, balra, jobbra forgathatod, vízszintesen, és függőlegesen tükrözheted a képet.
A képedről, a vágással eltávolíthatod azokat a részeket, amik feleslegesen vannak rajta. végezhetsz négyzetes, de kör alakú képvágást is.

Kijelölöd az általad kiválasztott részletet, és a "kép vágása" gombra kattintasz. Ne felejtsd elmenteni!

Kör alakban is vághatsz.

A kijelölés, és a kész kép.
Többször találkoztam már azzal a problémával, hogy túl nagy méretű volt a képem, így vagy nehezen, vagy egyáltalán nem tudtam feltölteni a netre. Ezen is könnyen segíthetünk ezzel a programmal. Megteheted egyenként, vagy a kötegelt szerkesztővel is. A kötegelt szerkesztőről az első blogbejegyzésben írtam már, de később külön foglalkozok vele. A lényeg, hogy le tudod csökkenteni képed méretét, anélkül, hogy bármi lemaradna róla. Tehát, nem vágod, csak átméretezed. A főoldalon felajánlott "méretezés" funkciógombra kattintva, több megoldást ajánl fel a program. A fotó alatt lévő ablakban látod a fényképed méretét. Ha ennél kisebb méretre állítod a felajánlott opciók közül a méretet, akkor máris megoldottad a problémát. Ezzel 1.5megabájt helyett 100kilobájtra, vagy még kisebbre is összehúzhatod a fotót. Így nem lesz több gond a feltöltéssel. Könnyebben el tudod küldeni a képeket barátaidnak is emailben.Az átméretezéssel, csak a képed fájlmérete változik. Könnyebben tudod feltölteni, elküldeni emailben. Külön mappába mentsd, és őrizd meg az eredetit is!

Látványos a méretkülönbség.

Ennyit mára, és legközelebb keretet adunk a képeknek!